Mind Education

Carte bună: Cum iau naștere emoțiile – Viața secretă a creierului

O carte bună este adeseori surprinzătoare, iar cea despre care scriu astăzi are destule ingrediente ca să fie una, mai ales că aduce o perspectivă complet nouă asupra emoțiilor. Aceasta este Cum iau naștere emoțiile – Viața secretă a creierului, scrisă de Lisa Feldman Barrett, neurocercetător, psiholog și profesor de psihologie.

Emoțiile se află din ce în ce mai mult în centrul atenției și nu întâmplător: cercetări recente întăresc importanța lor în toate aspectele vieții umane și contribuie la aprofundarea și clarificarea mecanismelor de funcționare ale minții și creierului. Mai mult decât atât, apar teorii noi care schimbă din temelii înțelegerea formării emoțiilor, implicit a modului în care ele ne influențează mai mult decât am fi tentați să credem. Iar acesta este cazul cărții de față.

Cum iau naștere emoțiile prezintă o teorie nouă și revoluționară – emoțiile construite – și a fost publicată pentru prima oară în 2017 și tradusă la noi în 2018, iar Lisa Feldman Barrett este nu doar autoarea volumului, ci și cea care a pus bazele cercetării.

Cartea ar putea intra în categoria celor de dezvoltare personală datorită sugestiilor pe care le oferă și a exemplelor abundente cu ajutorul cărora construiește subiectul. Însă ea este înainte de toate o transpunere a unei teorii complexe (un articol științific detaliat este disponibil aici) într-o formă accesibilă publicului larg, ceea ce o face cu atât mai valoroasă – asemănător unei serii de episoade din serialul de succes How it’s made (Cum se fabrică), al Discovery Channel.

Pentru aceia dintre voi care sunteți familiarizați cu teoriile lui Paul Ekman despre microexpresiile faciale și universalitatea emoțiilor (serialul Lie to Me se bazează pe acestea), va fi interesant să descoperiți o critică aprinsă încă din primele pagini.

Dincolo de călătoria prin originea senzațiilor, prin modalitatea în care ne construim concepte despre lume din primele luni de viață și importanța limbajului în tot acest process, Lisa Barrett integrează teoria despre cum creierul creează emoțiile într-o serie de capitole care arată impactul în justiție și sănătate – tratează inclusiv problema somatizării, a stresului, depresiei și autismului -, în creșterea copiilor și comunicarea eficientă, în înțelegerea moralității și a responsabilității sociale. De altfel, teoria este relevantă și pentru mediul de afaceri și conceptul de leadership în sensul înțelegerii influenței pe care o au emoțiile cel puțin în luarea deciziilor.

Nu în ultimul rând, Cum iau naștere emoțiile provoacă la reflecție asupra responsabilității pe care o avem și asupra felului în care am construit și perpetuat, ca societate și individual, o serie întreagă de stereotipuri despre rolurile de gen, rasă, inteligență, bogăție, ș.a.m.d., care ne afectează raportarea la oamenii din jur, la culturi și perspective diferite de a noastră, nu de puține ori împiedicându-ne evoluția.

Emoțiile nu sunt nici un inamic, nici un lux, ci o sursă de înțelepciune. /Lisa Feldman Barrett