Mind Education

Unde e tata?

Poate că mulți dintre noi am trăit o copilările în care tatăl era mereu ocupat, mergea la serviciu și aducea bani acasă, în timp ce mama avea grijă de copii. Însă este, oare, acest model de familie, unul sănătos pentru copii? Sau tatăl ar trebui să fie și el implicat în creșterea celor mici?

Domnica Petrovai răspunde întrebărilor pe această temă într-un interviu pe care îl puteți citi pe site-ul Mămicile iubesc. Mai jos, câteva fragmente:

Copilul are nevoie emoțional de tată, în aceeași măsură ca și nevoia lui de grijă emoțională a mamei. Nu poate lua de la unul ce are nevoie de la amândoi. Împărțirea rolurilor (tata merge la muncă și mama are grijă de copii) pentru copii este dăunătoare. Tatăl are nevoie să fie susținut și sprijinit în a se implica emoțional în viața copiilor lui. Mama să îi dea spațiul și încrederea de care are nevoie pentru a fi tatăl de care copiii lui au nevoie.

Când tatăl este implicat, copilul crește cu un model sănătos despre ce înseamnă feminitate și masculinitate, fără stereotipuri de gen nesănătoase, cum ar fi „băieții puternici nu își arată emoțiile”, „fetele trebuie să aiba grijă de relații, nu trebuie să își exprime furia, este nefeminin”. 

Un tată prezent emoțional și implicat se va simți împlinit, fericit, iubit, și va avea un mai bun confort emoțional personal. Relații mai bune la muncă și succes profesional, pentru că viața lui are un rost, un sens. Un bărbat are puterea de a menține o familie fericită și de a oferi copilului ceea ce are nevoie pentru a crește încrezător, autonom, empatic, generos și cu compasiune pentru ceilalți.