office(at)mindeducation(dot)ro

Psihoterapie individuală, de cuplu și familie

Psihoterapie individuală, de cuplu și familie

De ce psihoterapie? Pentru că cred în relații sănătoase, relații în care ne simțim în siguranță și avem încredere. Pentru că mai cred, cu toată ființa mea, în sănătatea mentală și emoțională a noastră și a celor din viața noastră, în cooperare, în bunătate și generozitate. Pentru că nu cred în cultura individualismului și narcisismului, în cultul personalității sau adorarea vreunui guru, în specialiștii buni la toate, care dețin și au răspunsuri la mai toate subiectele la modă. Fiecare dintre noi avem o evoluție personală și cred că numai pornind de acolo cu onestitate și empatie putem oferi un sprijin real.

Mai cred și în faptul că trăim într-un context în care avem nevoie de foarte mult sprijin să ne recăpătăm starea de bine, confortul cu propria persoană, identitatea. Stigma asociată problemelor și tulburărilor de sănătate mentală îi îndepărtează pe foarte mulți să ceară ajutor de specialitate. Un ajutor în care să aibă încredere. Alături de specialiști nu doar competenți profesional, ci preocupați ei înșiși de sănătatea lor mentală și de capacitatea proprie de a avea relații sănătoase cu partenerul, copiii, prietenii și colegii de muncă. Problemele de sănătate mentală și menținerea unei stări de bine sunt complexe și dificile – astfel că avem nevoie de multe resurse și de mulți oameni care să aibă o contribuție substanțială, valoroasă, binefăcătoare la sănătatea noastră mentală. Oamenii alături de care lucrez sunt cu adevărat oameni buni și competenți, cu suflet bun, mereu preocupați de starea lor de bine și, implicit, a celor care le cer ajutor.

Mind Education Health este un spațiu unde eu și colegii mei avem acest interes. O grijă onestă, o preocupare ce adesea vine cu efort și greutate – și anume să avem încredere unul în celălalt, să cooperăm, să ne fie bine împreună, să avem grijă să nu ne rănim și să ne asumăm fiecare propriile noastre vulnerabilități sau defecte, ce pot atât de lesne să-l rănească pe cel de lângă noi. Să avem relații sănătoase cu partenerul, cu copiii sau prietenii noștri. Nu cred în sintagma fă ce spune preotul, nu ce face el – cred că dai ceea ce ești. Mai ales în relația terapeutică, așa încât cel de lângă tine să se simtă în siguranță și să câștige încredere. Încrederea și siguranța se clădesc pe onestitate și asumarea propriilor slăbiciuni, pe legătura ta cu tine, pe multă multă cunoaștere. Știința ne oferă atât de multe căi și alternative împotriva suferinței, mai ales a celei profund apăsătoare, produsă de o minte care trăiește în teamă, frică, nesiguranță sau furie. Cum altfel îi putem sfătui pe ceilalți dacă noi înșine nu ne simțim în siguranță în relațiile proprii, dacă nu cooperăm, nu ne ascultăm unul pe celălalt, nu ne sprijinim?! Așadar, sănătatea relațiilor noastre este ceea ce oferim și celor care ne cer ajutorul. Nu mai mult de atât. Și, în consecință, investim în noi, în evoluția noastră personală.

Ce înseamnă pentru mine și colegii mei relații sănătoase? Înseamnă, în primul rând, relația bună pe care o ai cu tine însuți. Însemnă să fii construit – femeie sau bărbat – matur emoțional, echilibrat și responsabil, și serviciile noastre de psihoterapie individuală te ajută să te înțelegi, oferindu-ți totodată și instrumentele de care ai nevoie pentru a te regăsi, a învăța sau reînvăța să crești, să evoluezi, să nu te mai sabotezi sau să-ți sabotezi relațiile cu ceilalți. De ce eșuezi în relații și ești nefericit/ă? De ce anxietatea și depresia te paralizează și te blochează împiedicându-te să ai viața pe care ți-o dorești și o meriți? Înțelegerea influenței trecutului te ajută să-ți înțelegi alegerile prezente, nesiguranțele și neputințele. Din păcate însă – din cauza culturii punitive în care am trăit – abuzul, îndreptățirea, teama de abandon, frica de respingere, subjugarea, perfecționismul sau izolarea socială sunt atât de frecvente și produc efecte devastatoare.

Or, o societate sănătoasă mintal înseamnă în primul rând asumarea acestor vulnerabilități. Și apoi asumarea însănătoșirii. Pentru noi, partenerul și copiii noștri. A ne lamenta, a da vina sau a ne plânge nu duc nicăieri – ba dimpotrivă, înrăutățesc starea ta de bine și a tuturor celor prezenți în viața ta. Pentru a trece peste asta, însă, ai nevoie de curaj. Curajul de a-ți asuma o viață sănătoasă, onestă, de a te lupta, deseori, cu proprii demonii, de a avea dorința să-ți fie mai bine. Nu e ușor, este o muncă de ani. Și nu se întâmplă în câteva ședințe.

O relație sănătoasă înseamnă să fii capabil de o relație armonioasă cu partenerul tău de viață. Dacă nu îți reușește cu el, ce spune asta despre tine și celelalte relații?! Cu o viață în doi nefericită, nu poți fi de succes la muncă. Și asta pentru că vulnerabilitățile noastre se manifestă în toate relațiile. Recomandarea mea, însă, este să începi cu cel mai apropiat ție – pentru că a fi alături de celălalt te va ajuta să evoluezi pe toate palierele vieții tale. Să-i oferi ce îți este cel mai greu. Să înveți să nu fii reactiv, ci empatic și cu compasiune pentru rănile celui pe care îl iubești. Fără însă a-i menține patologia sau vulnerabilitatea.

De aceea, alături de echipa Mind Education Health, am creat un proiect pe care l-am denumit simplu: Școala pentru Cuplu. E un proiect creat din suflet pentru cuplurile ce își doresc să fie fericite și împlinite.

Avem nevoie de femei și bărbați maturi emoțional pentru a crea cupluri sănătoase. Susținem masculinitatea și feminitatea sănătoase. Iubirile toxice sunt veritabile drame și dureri care duc, invariabil, la și mai multă durere. Iar o relație bună înseamnă doi adulți maturi, sănătoși, dispuși să evolueze. Acesta este viziunea și misiunea noastră.

Proiectele Clinicii Mind Education Health cresc odată cu noi, în ritmul evoluției noastre personale și profesionale. Așadar, chiar dacă am parcurs deja o călătorie lungă, în fiecare zi suntem la început de drum – asta ne face să fim mereu mai buni în tot ceea ce facem.

Mulțumim tuturor celor care au încredere în noi!