Cum și de ce am construit acest program de formare dedicat cuplului?

Am creat acest program de formare pentru că, în primul rând, trăiesc cu bucurie, satisfacție și încredere procesul de mentorat profesional pe care îl ofer terapeuților și celor preocupați în a susține sănătatea mentală a cuplului, familiei și comunității și, în al doilea rând, pentru că îmi doresc să contribui la crearea unei comunități de profesioniști care să se alăture Școlii pentru Cuplu în demersul ei de a susține cuplul și iubirea sănătoasă trăită cu bucurie și împlinire.

Cred într-un cuplu conștient susținut de o comunitate sănătoasă care își asumă procesul de transformare și schimbare. O comunitate pentru care sănătatea mentală și emoțională devine o prioritate și, în consecință, și cuplul are mai mari șanse pentru un trai în doi sănătos și o iubire care să susțină evoluția personală și a cuplului.  Cred că terapia de cuplu are nevoie să fie mai conectată atât cu știința, cât și cu schimbările de convingeri, practici și nevoi ale oamenilor și comunităților din prezent.

Îmi doresc ca alături de terapeuții Școlii pentru Cuplu să contribui la schimbarea și transformarea culturii în care trăim în așa fel încât cuplul să fie susținut și încurajat să evolueze și să se dezvolte în acord cu nevoile și provocările vieții prezente și viitoare. Transformarea personală și a cuplului are nevoie în același timp și de o transformare a oamenilor alături de care trăiește un cuplu – colegi, vecini, prieteni, rude. Altfel, procesul devine unul lent, anevoios și adesea dificil. Cred că în prezent se pune o prea mare presiune, într-un mod nerealist, pe schimbarea individuală sau a unui cuplu într-un context de viață care mai degrabă sabotează relația și cuplul, și într-un moment în care avem nevoie să redefinim iubirea. Multe cupluri au o mare provocare în prezent în a fi într-o relație satisfăcătoare pentru amândoi. Însă viața cuplului ar fi mai ușoară dacă și comunitatea ar susține cuplul. Cuplul nu poate fi susținut numai în cabinetul de psihoterapie, mai ales când și terapeutul are propriile lui provocări în cuplu și cu iubirea.

Formator: Domnica Petrovai, psiholog clinician pr. și psihoterapeut, fondatorul companiei Mind Education Health și al Școlii pentru Cuplu – un proiect dedicat celor care cred în relații fericite, cu o experiență de peste 20 de ani în consilierea și psihoterapia familiei și terapia cuplului. Autoarea cărții „Iubește și fii iubit(ă). Aproape totul despre relația de cuplu”.

Cui se adresează cursul?

Cursul și programul se adresează psihoterapeuților, psihologilor clinicieni, asistenților sociali, consilierilor și educatorilor parentali, celor care lucrează cu părinți, familii și cupluri, dar și celor care practică terapia individuală însă își doresc să cunoască și să înțeleagă mai multe despre relația de cuplu și provocările ei. Invitația mea pentru cei care se înscriu este să devină parte a comunității Școlii pentru Cuplu, o comunitate de oameni generoși care își doresc să aibă o contribuție în promovarea relațiilor fericite și sănătoase de iubire, oameni care cred în cooperare și în transferul științei către cuplu și comunitate. Și, desigur, terapeuți care cred în transformarea comunității pentru a sprijini cuplul.

*Cursul de formare este acreditat de către Colegiul Psihologilor din România, psihologii putând obține 24 credite.

Care sunt tematicile cursului?

„Cuplul conștient. Știința dedicată cuplului” este primul curs din cadrul programului de formare dedicat specialiștilor.  Cursul are o parte de analiză a utilității studiilor relevante din terapia de cuplu și nu numai, precum și studii de caz care integrează modul în care susținem cuplul și iubirea sănătoasă. Modelul de bază psihoterapeutic este cel cognitiv-comportamental cu integrarea modelelor psihoterapeutice unde există studii validate științific și unde eu am avut o practică clinică valoroasă pentru cupluri.

Subiectele abordate sunt:

 1. Intervenții validate științific în cuplu, dating și relații romantice din domeniul psihologiei relației de cuplu, neuro-științelor, psihologiei sociale și cognitive și psihoterapiilor dedicate cuplului și relațiilor romantice. Mituri despre iubire, dating, căsnicie și cuplu. Studii de caz.
 2. Istoria convingerilor despre relațiile de iubire, căsnicie și dating. Provocările cuplului și a relațiilor romantice în prezent și implicații pe termen lung. Studii de caz.
 3. Implicațiile studiilor asupra temperamentului și alte studii din biologie în înțelegerea relațiilor romantice și ale cuplului. Studii de caz.
 4. Evaluarea cuplului și înțelegerea etapelor unei relații de cuplu, explicații științifice ale momentelor de ruptură și criză și cum pot fi depășite. Integrarea teoriei atașamentului, teoriilor cognitiv-comportamentale și a altor modele relevante pentru cuplu și relațiile romantice. Studii de caz.
 5. Analiza și evaluarea principalelor mecanisme de coping în cuplu, criticismul, îndreptățirea, abandonul, respingerea, neîncrederea, subjugarea, dependența, perfecționismul, auto-sacrificiul.
 6. Redefinirea masculinității și feminității și influența lor în viața de cuplu și dating.  Implicațiile identității de gen în lucrul cu cuplul. Consilierea cuplurilor LGBTQ+. Studii de caz.
 7. Ce înseamnă o relație sănătoasă de cuplu? Abilitățile de care ai nevoie pentru a alege sănătos un partener, pentru a menține o relație și pentru a evolua în relația de cuplu.
 8. Cuplul erotic, menținerea pasiunii și a bucuriei de a trăi în doi. Dorința sexuală scăzută și alte provocări ale cuplului din zilele noastre.

Structura cursului:

 • 3 zile de curs, în total 24 ore (6 ore/zi)
 • Supervizare individuală și de grup
 • Webinarii trimestriale și crearea unei comunități de practicieni din domeniul educației cuplului
 • Accesul participanților la resursele și programele dedicate cuplului și relațiilor romantice dezvoltate de Școala pentru Cuplu.

Unde și când? București, între 30 ianuarie – 1 februarie 2020, la sediul Mind Eucation Health, București, sector 2, str. Fabrica de Glucoză nr. 9B, scara CA, etaj 2, apartament 202. (Sediul se află la 3 minute de stația de metrou Pipera. La parterul blocului găsiți un magazin Mega Image, iar intrarea în scară se face prin spatele magazinului Mega Image. Până la etajul 2 se urcă cu liftul.)

 • joi, 30 ianuarie, ora 9.30 – 18.00
 • vineri, 31 ianurarie, ora 10.00 – 18.00
 • sâmbătă, 1 februarie, ora 10.00 – 18.00

Taxa de participare: 1.450 lei

Confirmarea înscrierii se face după achitarea integrală a taxei de participare prin virament bancar în contul deschis la Banca Transilvania, titlular Petrovai Domnica & Asociatii – Societate Civilă Profesională de Psihologie, CIF: 40052173, cu nr. RO04BTRLRONCRT0451023201 (LEI), cu mențiunea „Curs specialisti”.

Locuri limitate la 20 participanți. Cursul se organizează doar dacă se înscriu min. 10 persoane.

Pentru înscrieri, completează formularul

Pentru a ne putea organiza mai bine, te rugăm să ne trimiți dovada plății la adresa de email ruxandra@mindeducation.ro Dacă ai alte întrebări, scrie-ne la aceeași adresă de mail sau la domnica@mindeducation.ro

Gânduri bune,

Domnica

***

NOTĂ: Dacă nu mai puteți participa la evenimentul la care v-ați înscris și pentru care ați plătit deja taxa de participare, vă punem la dispoziție următoarele opțiuni:

1.    Puteți trimite pe altcineva în locul dvs. Motiv pentru care vă rugăm să ne anunțați prin email cu cel puțin 24 ore înainte de eveniment, în care să ne transmiteți numele complet și adresa de email ale noului participant.

2.    Puteți transfera o singură dată taxa plătită în contul unui alt eveniment viitor, care va avea loc nu mai târziu de 3 luni de la data evenimentului la care nu ați putut participa. Dacă ulterior confirmării transferului nu veți putea participa nici la evenimentul către care ați cerut transferul, atunci puteți alege opțiunea 1 (să trimiteți pe altcineva în locul dvs.) sau taxa se reține în proporție 100%, fără a mai putea fi transferată sau restituită. Vă rugăm să ne anunțați intenția dvs. de a opta pentru această opțiune, prin email, cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de eveniment.

3.    Puteți solicita restituirea taxei:

 • cu cel puțin 8 zile calendaristice înainte de eveniment: vă vom returna 100% din taxa de participare;
 • cu cel mult 7 zile calendaristice și cel puțin de 12 ore înainte de eveniment: vă vom returna 50% din taxa de participare.

În cazul în care nu ne transmiteți opțiunea dvs. în termenele menționate mai sus, taxa va fi reținută 100%.