Mind Education

Carte bună: 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru.

Cartea bună de astăzi, 12 Reguli de viață, un antidot la haosul din jurul nostru, a autorului Jordan B. Peterson este o carte mai neobișnuită în literatura psihologică, mai ales pentru că aduce în discuție valorile, caracterul, disciplina și morala. Succesul autorului a venit în momentul în care a publicat câteva reguli de viață și, surprinzător sau nu, oamenii au devenit extrem de interesați. Ai spune că ne dorim libertate fără constrângeri, fără reguli, mai ales într-o cultură care pare dominată de individualism și îndreptățire, narcisism.

Mi-a plăcut cartea pentru că vorbește despre sens, valori și disciplină interioară, în sensul cel mai bun și sănătos, și despre efortul omului de a fi bun. Îmi dă speranță această dorință a oamenilor de mai bine și de grijă față de relația cu ei și ceilalți. Avem nevoie cum spune autorul „de cadre care să ne ordoneze viață” acum când omul a învățat că trebuie să spună ce simte, trebuie să-și exprime nevoile, să fie fericit fără nuanțe, înțelesuri profunde, empatie și compasiune, și dominați de principiul plăcerii mai mult decât de sens și acceptarea disconfortului. Avem nevoie de rutine și de tradiție. „Haosul este o mlaștină în care ne înecăm. Trebuie să ne menținem calea dreaptă și îngustă…. Ca o cărăruie.”

Cartea are un fel de a fi scrisă care mi-a îngreunat lectura, nu rezonez cu felul de a scrie al autorului, însă valoarea ei pentru mine este prea mare să mă fi împiedicat să o citesc cu atenție. Sunt multe mesaje care te ajută să-ți reamintești, să-mi reamintesc ce înseamnă morala, loialitatea, onestitatea, cinstea. Cred că „regula” care mi-a plăcut cel mai mult a fost „Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea.” Este o regulă care mie îmi dă siguranță și stabilitate, să mă privesc pe mine înainte de a lăsa  mintea să se simtă atacată și să judece. Și un alt mesaj la care am rezonat, mai ales pentru că am eu o sensibilitate aici, este cel legat de ajutorul celuilalt. „Înainte de a ajuta pe cineva, trebuie să aflați de ce respectiva persoană a ajuns să aibă probleme.” Crescută într-o cultură a binelui față de aproapele tău, cu greu am învățat ce înseamnă să faci bine și când e nevoie să mă opresc să sprijin o neputință, să nu mă hrănesc din ajutorul celui care are nevoie să se ajute singur. „Împrieteniți-vă cu cei care vă doresc numai binele.” este regula pe care am luat-o ca dar din text, să-mi reamintesc mereu când am tendința de a nu fi prezentă și atentă la oamenii din viața mea.

Vă doresc lectură plăcută și dacă sunteți ca mine, mai puțin religioși, textul merită chiar dacă forma nu vi se potrivește.

„Dacă am trăi cum se cuvine, am fi capabili să tolerăm povara conștiinței de sine.”