Mind Education

Mindfulness la locul de muncă sau cum putem performa mai bine

Prea multe lucruri de facut. Prea putin timp. Prea putin somn. Prea multe emotii pe care le luam de la prea multi colegi. Unii dintre noi ne descurcam mai bine la locul de munca, ne atingem obiectivele si suntem multumiti. Prea multi dintre noi, in schimb, tinem cu greu pasul. Nu ne place, in mod deosebit, la locul de munca, suntem stresati, uneori confuzi si ne-am dori sa performam mai bine.

Asadar, care ar fi primul pas, pentru a ne imbunatati rezultatele de la job? Eu va sugerez sa incepem cu mintea. Sa ne intrebam: cum se „simte” mintea mea la locul de munca? Ce se intampla in mintea mea, pe masura ce zilele trec cu viteza luminii? Oare (mai) lucreaza la capacitate maxima? In mintea noastra sunt depozitate multiple resurse si posibilitati – de a crea, de fi mai buni, de a experimenta compasiune, de a fi perspicace si intelepti. De altfel, mintea noastra este o magazie imensa de energie si de impulsuri. Dar pe langa toate acestea, aici gasim si suparari, monstri neimblanziti si energii negative care ne pot doboari.

Din fericire, prin mindfulness ne putem antrena sa lucram mai eficient, sa ne atingem capacitatea maxima. Dar ce este mindfulness, ce implica si cum ne poate ajuta?

Ce inseamna mindfulness?

Mindufulness reprezinta capacitatea fiecaruia dintre noi de a observa, de a descrie si de a actiona constientizand experientele prezente, fara sa le judecam. Incercand sa oferim momentelor prezente atentia cuvenita, sa fim constienti de locul in care suntem, de sarcinile pe care le indeplinim, mindfulness-ul ne poate ajuta sa alegem modul in care se ne comportam si functionam, dezactivand modul pilot automat atat de prezent in zilele noastre. Putem practica mindfulness in diferite zone ale vietii: atat acasa, cat si la locul de munca, atat ca parinte, cat si ca partner in relatia de cuplu.

“Indiferent de ce slujba ai, indiferent de care ti-ar fi pasiunile in viata, ai putea sa descoperi ca mindfulness iti arata noi modalitati de a-ti stimula si optimiza atat eficienta, cat si entuziasmul pentru munca”, spune Jon Kabat–Zinn.

Recomandari pe care le poti aplica la locul de munca

Prin mindfulness putem ajunge sa ne apreciem mai mult locul de munca, putem ajunge chiar – ei, da, se poate! – sa iubim ceea ce facem. Iata mai jos cativa pasi simpli pe care ii poti urma, cateva recomandari pe care le poti aplica la locul de munca.

  1. Opreste-te de 3-4 ori intr-o zi din munca

Opreste-te si incearca sa fii constient de gandurile si de senzatiile pe care ti le transmite corpul si apoi intreaba-te: acord intr-adevar atentia cuvenita lucrului pe care il fac acum? Ceea ce fac acum este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l fac pentru a fi mai productiv?

Chiar daca esti la birou, acorda-ti cateva momente, inchide ochii, respira adanc si constientizeaza-ti trairile. Apoi, deschide ochii si reconecteaza-te. Nu ai nevoie decat de cateva secunde. In timp ce faci toate acestea, intreaba-te: cum se simte corpul meu? Sunt tensionat? Daca da, oare cum ma pot relaxa? Dar mintea mea ce face? Este calma, stresata, agitata? Sunt prezent aici, cu totul, sau ma aflu cu mintea in cu tutl alta parte?

La ce te ajuta acest lucru: Acest exercitiu rapid te ajuta sa te aduni; te ajuta sa fii constient de corpul tau, de minte si de ce este in jurul tau. Iti ofera o sansa de a te concentra mai bine asupra muncii tale. „Acord atentia cuvenita lucrului pe care il fac acum? Ce pot face sa fiu mai eficient?” Este posibil ca la sfarsitul exercitiului sa-ti dai seama ca ai nevoie de o mica pauza sa-ti dai seama (dar si ragazul) de lucrurile cu adevarat importante pe care ai nevoie sa le faci.

Prin mindfulness, poti fi atent, insa intr-un mod diferit. In loc sa faci tot mai multe lucruri, pe modul automat, inveti sa iti prioritizezi atentia astfel incat sa faci lucrurile cele mai importante, cat mai bine. Deci problema nu este de management al timpului, ci mai mult despre managementul atentiei in ceea ce priveste cele mai importante lucruri pe care le ai de facut la locul de munca.

  1. Sa fiu prezent aici si acum

Mintea noastra este plina de ganduri care concureaza intre ele pentru a ocupa primul loc in atentia noastra. Suntem mereu pe fuga, avem multe responsabilitati. Simtim cum nu ne mai ajunge timpul. Studiile arata ca mintea rataceste aproximatix 47% din timp. Asa si este, de multe ori suntem cu mintea fie in viitor (spre exemplu, facandu-ne griji ca nu vom reusi sa terminam la timp proiectul la care lucram), fie in trecut (rememorand evenimente). Si astfel observam ca suntem cu adevarat in prezent doar foarte putin timp, doar cu propriul corp, dar nu si cu propria minte.

  1. Sa constientizez cand reactionez in modul pilot automat

Adevarata noastra natura este nemarginita. Si, totusi, ne este foarte comod sa ne identificam cu ceea ce contin gandurile si emotiile noastre si cu povestile pe care le construim in jurul nostru, in functie de cat de mult ne place ce ni se intampla. Valoarea mindfulness-ului vine din a fi deschisi la tot ceea ce ar putea sa apara in viata noastra, clipa de clipa.

Gandurile care ne dau tarcoale zilnic formeaza un fel de val sau nor care, adesea, ne impiedica sa vedem ceea ce se afla drept in fata noastra. Tot acest balast ce ne invadeaza mintea ne “ajuta” sa ne comportam in moduri care nu reflecta cu adevarat ce apreciem si pretuim cel mai mult. Iar aceste perceptii si judecati eronate tind sa fie cata frunza si iarba pentru noi toti, indiferent de cine am fi, ce functii am avea – pentru ca este atat de usor sa ne prindem in propriile credinte, idei, opinii sau prejudecati.

Spre exemplu: pot constientiza ca imi verific emailurile excesiv si asta ma face mai putin productiv, sau pot constientiza cand reactionez emotional foarte intens (furie, suparare etc.), fapt care ma destabilizeaza.

  1. Distanteaza-te putin de reactiile automate si adopta un raspuns constient

Perceptia noastra, in aceste cazuri, se dovedeste inflexibila si inevitabil prea limitata pentru ca mintea noastra sa o poata cuprinde. Modelele rigide ale reactiilor noastre ne lasa, parca, fara viata. Obisnuim sa ne facem tot felul de scenarii in legatura cu ceea ce se intampla in jurul nostru, scenarii care nu sunt in acord cu asteptarile noastre. Iar cand acest lucru se intampla, ies la suprafata tot felul de reactii nedorite: furie, comportamente agresive de aparare si nu numai. Sfarsim astfel prin a spune si a face lucruri care dor, lucruri pe care ajungem ulterior sa le regretam si pentru care trebuie sa ne cerem iertare.

In schimb, daca ne oprim putin inainte de a da frau liber emotiilor, cream spatiu unui raspuns flexibil, creativ si constient. Ideal este sa ajungem sa facem un obicei din a fi mindful, de a nu ne lasa prada reactiei automate. Scopul mindfulnessului este aceea de a-ti permite sa reactionezi intr-un un mod diferit de tiparele automate.

Spre exemplu: atunci cand un coleg dintr-un alt departament imi spune ca nu mi-am facut treaba bine, primul impuls este sa ma enervez si sa reactionez ca atare. In schimb, pot sa ma opresc pentru cateva clipe sa respir, sa observ ceea ce se intampla, sa constientizez ca poate am o sensibilitate mare la feedback-urile negative si eu le percep ca fiind critica. Si apoi, dupa acest respiro, poate raspunsul meu va fi altul, mai ancorat in realitate si mai constructiv.

In plus, toate aceste strategii te vor ajuta sa intelegi, sa intri, cumva, si mintea celorlalti. Dar numai Intelegand-o foarte bine pe a ta, vei reusi sa vezi ce se intampla si in a celor din jur. Mindfulnessul nu e un glob de cristal care iti rezolva problemele, dar te ajuta sa fii mai empatic, sa te pui mai usor in pielea celuilalt, sa il intelegi mai bine. Te ajuta sa te conectezi mai bine cu ceilalti si sa creezi relatii.

Prea putini oameni au o stare de bine la locul de munca, si asta, in parte, pentru ca multi au intrat intr-un joc al vitezei din care nu se mai opresc. De aceea, pauzele, respiratia constienta, atentia, observarea propriului corp, distanta pusa intre noi si reactiile noastre se pot dovedi mai mult decat productive pentru a fi mai eficienti la locul nostru de munca.

Te asteptam la cursurile noastre de mindfulness la locul de munca.