Pentru că multe din disputele și tensiunile dintre părinți și copii provin din faptul că nu-și înțeleg biologia și în consecință nu își acceptă diferențele, am ales să vorbesc despre acest subiect într-o nouă emisiune Jurnal de părinte, la Radio Cluj.

Sunt copii care se supără repede sau d-voastră vă supărați repede, sau copii, cum sunt cei introverți, care au nevoie de liniște și spațiu personal să se odihnească sau să se reîncarce și sunt sensibili la zgomote, sunete sau noutate. Alții au nevoie să vorbească imediat ce au o supărare și se încarcă din timpul petrecut cu prietenii.

Imaginați-vă toate aceste diferențe dintre cel puțin 2 adulți și un copil într-o zi obișnuită. Este nevoie de cunoaștere și multă înțelepciune ca viața tuturor să fie una mult mai ușoară și cu mai puțină nevoie de a-l schimba pe celălalt după bunul tău plac.

Oamenii se nasc cu o anumită tendință de a se comporta și de reacționa față de persoanele și evenimentele din viața lor.

Probabil aici recunoașteți cu ușurință diferențele între d-voastră și alți adulți, soțul, soția, prietenii sau colegii. Sunt oameni mai sociabili și alții mai retrași, care au nevoie de un timp să se adapteze. Sau cei care iau decizii rapide și alții care au nevoie de un timp să ia o decizie. Sau cei cu o nevoie de noutate mai mare sau stimulare și alții mai puțin. Suntem diferiți ca și personalitate, din punct de vedere al biologiei sau temperamentului. Sunt ca niște tipare care pot fi identificate și anticipate. Comportamentele, modul de gândire și reacțiile emoționale au o bază biologică și neurochimică și acest lucru reprezintă temperamentul.

Pentru unii o seară perfectă de relaxare înseamnă o seară în oraș cu mulți prieteni, iar pentru alții, liniștea casei alături de partener sau frate/soră. Suntem atât de diferiți și pe de altă parte avem mare nevoie să învățăm unii de la ceilalți.

Pentru a vă cunoaște temperamentul vă ofer câteva indicii:

  • Cât de intens reacționați emoțional d-voastră și copilul? Plânge ușor și zgomotos sau este mai degrabă liniștit? Dar d-voastră?
  • Adaptabilitatea. Cât de ușor se adaptează copilul sau d-voastră la schimbările din mediu? Vă plac surprizele sau aveți nevoie de ceva sigur și predictibil? Cum sunt rutinele? Are nevoie de ore aproximativ stabile sau este impredictibil? Când mănâncă sau doarme? Sunt copii și adulți care nu se obișnuiesc ușor cu predictibilitatea – nu pot mânca la aceeași oră.
  • Dinamism și energie. Sunteți d-voastră sau copilul mereu în mișcare, cu o nevoie de a alerga, schimba sau sunteți liniștiți? Și îi este greu să stea într-un loc și pare neastâmpărat?
  • Acuitatea. Sunteți sensibili la zgomote? De exemplu când dormiți e nevoie să fie liniște sau puteți dormi și în gălăgie? Copilul mănâncă orice sau este selectiv cu mâncarea? Îl deranjează eticheta de la tricou sau alte detalii?

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.