Vă invit la cel de-al 11-lea curs din seria Practica stării de bine pentru a discuta despre o serie de subiecte sensibile, dar atât de comune zilelor și culturii noastre – egocentrismul, îndreptățirea și narcisismul. În vreme ce narcisismul patologic este reprezentat de un procent relativ mic în societate, elemente din tabloul clinic sunt mult mai prezente decât am dori să credem. Aceste elemente de natură psihologică și comportamentală le poate avea amicul, partenerul, colegul, conducătorul de stat, medicul, adolescentul, părintele, profesoul etc…. Uneori cu mare dificultate le putem observa.

Mi se cuvine. Am dreptul. Știu mai bine. De ce nu faci cum spun eu? Ți-am spus eu! Dacă m-ai fi ascultat. Acestea sunt o parte din gândurile care construiesc discursul mental al bărbatului sau femeii cu caracteristici narcisice, care are tendința de a se focusa pe propria persoană până în punctul în care poate deveni absorbit de sine. Este îndreptățit, revendicativ, neîncrezător, perfecționist, rigid în ceea ce îi privește pe ceilalți, adesea caută senzații tari și are dificultăți în a înțelege în profunzime implicațiile asupra celorlalți, pe care îi vede cel mai adesea inferiori. De regulă dispune de abilități excelente de comunicare, pe care le utilizează în a-i convinge pe ceilalți că știe mai bine și are cele mai bune opțiuni. Detaliile care devin toxice în funcționalitatea relațiilor sunt lipsa reciprocității, manipularea și nevoia de control.

În diversitatea vieții întâlnim nenumărate forme de exprimare a narcisismului. Unele sunt mai evidente, precum grandoarea, altele sunt mai subtile, precum subjugarea. Putem cu ușurință fi înșelați să creăm teritoriu comun cu aceștia, deoarece suntem ființe umane, cu vulnerabilități proprii. Studiile sugerează că există o tendință de a fi atrași de aceste personalități cu caracteristici dark. Cum învățăm să observăm și să facem diferența?

În cadrul acestui curs vom aborda aspecte ce ține de:

  • Înțelegerea caracteristicilor clinice și sociale ale persoanelor îndreptățite și narcisice;
  • Originile narcisismului. Despre biologie și experiențe de viață;
  • Dificultățile alături de un partener narcisic, atât în plan personal cât și profesional;
  • Despre atractivitatea și sexualitatea femeilor și bărbaților narcisici. Cauze neuro-psihologice și implicații;
  • Cum recunoști persoana îndreptățită și narcisică;
  • Modalități sănătoase de abordare și comunicare cu personalitatea absorbită de sine;
  • Setarea empatică a limitelor și eliminarea codependenței.

Cine susține workshop-ul? Raul Lupaș, psiholog în cadrul Clinicii Mind Education Health și al Școlii pentru Cuplu.

Când? 31 august 2019, între orele 10.00 -13.00.

Unde? la sediul Mind Eucation Health,  București, sector 2, str. Fabrica de Glucoză nr. 9 CA, etaj 2, apartament 202. (Sediul se află la 3 minute de stația de metrou Pipera. La parterul blocului găsiți un magazin Mega Image, iar intrarea în scară se face prin spatele magazinului Mega Image. Până la etajul 2 se urcă cu liftul.)

Costuri: 150 lei/persoană. Dacă vii împreună cu partenerul tău, plătiţi amândoi 200 lei.

Confirmarea înscrierii se face după achitarea integrală a taxei de participare prin virament bancar în contul deschis la Banca Transilvania, titlular Petrovai Domnica & Asociatii – Societate Civilă Profesională de Psihologie, CIF: 40052173, cu nr. RO04BTRLRONCRT0451023201 (LEI), cu mențiunea „Stare de bine”.

Pentru înscrieri, completează formularul

Pentru a ne putea organiza mai bine, te rugăm să ne trimiți dovada plății la adresa de email ruxandra@mindeducation.ro Dacă ai alte întrebări, scrie-ne la aceeași adresă de mail sau la raul@mindeducation.ro

Gânduri bune,

Raul Lupaș