Cum ne creștem fiica, fetele? Și cum le transmitem un mesaj sănătos despre feminitate și masculinitate? Ca mamă a două fete minunate și terapeut m-a preocupat, firesc, în mod aparte educația și sănătatea emoțională a fetelor: cum să le creștem încrezătoare, autonome, cu granițe sănătoase în relația lor cu ele și ceilalți. Cum să-și prețuiască, asculte, accepte și îngrijească corpul? Să nu-l respingă. Multe dintre fete se simt nemulțumite de propriul lor corp. Iar asta este o problemă esențială, pentru că relația fetei cu propria ei sexualitate va influența conectarea cu nevoile ei profunde, cu erotismul și feminitatea.

Pe de altă parte, depresia, anxietatea, nesiguranța, perfecționismul, îndreptățirea sunt probleme frecvente ale fetelor, pe care cu greu părinții sau profesorii le recunosc și le acceptă ca fiind probleme reale și serioase. Trecutul, relațiile din copilărie joacă și ele roluri cruciale: rănile din relația noastră cu mama sau femeile din viața noastră sunt pasate mai departe fiicei noastre dacă nu le conștientizăm, înțelegem și vindecăm. De aceea, înainte de toate, e bine să te întrebi tu însăți: ce înseamnă pentru tine feminitatea? Care sunt valorile, convingerile, mesajele pe care explicit, dar și implicit, i le transmiți fiicei tale? Care sunt pattern-urile toxice mamă-fiică, cum le recunoaștem, conștientizăm și reparăm? O fiică crescută de o mamă vulnerabilă, nesigură, dependentă sau critică cu ea și cei din jur – care s-a abandonat pe ea și a uitat ori nu a știut să lupte pentru propria ei fericire și pentru fericirea cuplului – va prelua rănile ei și le va duce mai departe fără un proces de transformare și evoluție personală.

La fel e și în cazul relației cu tatăl: rănile tatălui vor fi preluate de fiică – le va simți și va fi influențată de ele. Astfel că, fata devenită femeie înțelege greșit relația cu bărbatul și cu propriile ei nevoi: face prea mult sau prea puțin, sau se așteaptă ca bărbatul să îi vindece durerile din trecut. Adesea, îl pedepsește sau relația este blocată de durerile și furia neprocesate din trecut. Un tată absent emoțional, detașat sau nefericit în relația lui de cuplu are o profundă influență asupra modului în care fata va căuta și primi iubirea unui bărbat.

Multe dintre convingerile sau mesajele culturii noastre au fost și sunt toxice pentru fiicele noastre. Grija exagerată și nepotrivită pentru relația cu celălalt, înțeleasă greșit, ignorarea propriilor nevoi profunde, neîncrederea și dorința de a face pe plac, de a nu dezamăgi, de a dovedi că merită iubirea celorlalți sau îndreptățirea – sunt doar câteva dintre rănile fiicelor noastre. Relația fetelor cu furia, adesea neacceptată și neînțeleasă de părinți, duce la comportamente nesănătoase și dureroase, de neclaritate a responsabilității personale, de confuzie pentru propriile ei trăiri și emoții, dar și față de ceilalți. Poate, în consecință, să dea vina pe ceilalți, să rămână dependentă sau nesigură, să se simtă o victimă și îndreptățită sau să se abandoneze pe ea în relația cu ceilalți.

Cu o identitate neclară, într-o relație simbiotică cu bărbatul sau alte femei din viața ei, se va juca de-a mama, vindecătoarea, profesoara sau fetița vulnerabilă în relația cu bărbatul. Oricum, dar mai puțin femeie. Multe femei fac alegeri proaste în dragoste și se simt nefericite. Să le dăm fiicelor noastre iubirea, curajul, îndrăzneala și uneltele pentru a se construi pe ele, pentru a-și găsi rostul și răbdarea unei vieți bune și împlinite.

Despre ce va fi cursul?

Despre nevoile sănătoase ale fetelor dincolo de stereotipuri, cum evoluează nevoile la vârste diferite, de când se naște și până la adolescență și maturitate. Despre identitate, autonomie, atașament, competențe, relații sănătoase și intimitate, nesiguranțele lor și imaginea corporală. Ce știm din știința creierului despre fete și de ce au ele nevoie. Care sunt diferențele dintre fete și băieți.

Despre cunoașterea propriului copil, diferit de tine, rănile și identitatea ta. Despre ce le oferim fetelor în procesul lor către propria lor feminitate, autentică. Despre respectul pentru cine sunt și ce au nevoie să exploreze, să cunoască și să înțeleagă.

Parteneri: Mind Education Health, Transylvania CollegeLibrăriile Cărturești Cluj

Unde?  Transylvania College, Aleea Băișoara nr. 2, Cluj-Napoca

Când? În 22 mart. 2018, de la ora 18.00 la 20.00.

Cine susține cursul? Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental și fondatorul Mind Education Health și al Școlii pentru Cuplu.

Taxa de participare și înscriere:

Evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe pe care Mind Education Health și Școala pentru Cuplu le organizează la Cluj.

  • 8 febr. 2018– Relații sănătoase între copii și adulți
  • 22 mart. 2018– Cum creștem fete încrezătoare și fericite
  • 26 apr. 2018– Diferențele de gen în cuplu
  • 24 mai 2018– Viața emoțională a copiilor și părinților

Taxa de participare este de 150 lei/persoană, respectiv 250 lei dacă vin ambii părinți. *Părinții copiilor de la Transylvania College beneficiază de reducerile comunicate intern de școală.

Pentru înscrieri, vă rugăm să completați formularul.

Alte detalii:

Plata taxei se poate face în numerar înainte de conferință sau prin virament bancar în contul  RO73BTRL04501202N75276xx deschis la Banca Transilvania, titular Mind Education Health, CUI 26632205, J23/715/10.03.2010.

Pentru mai multe informații, puteți să ne scrieți la adresa de e-mail ruxandra@mindeducation.ro

Vă așteptăm cu drag!