Mind Education

Carte bună: Părinte conștient

carti de parenting

Mind Education îți recomandă o apariție inedită și interesantă în peisajul cărților de parenting: “Părinte conștient. Cum să ne transformăm pe noi pentru a avea copii puternici” de Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în terapia familiei, apărută de curând la Editura Trei.

De ce interesantă? Pentru că principiile pe care le promovează sunt în profund acord cu credințele și opiniile noastre despre relația părinte-copil. Pe de altă parte, este un text valoros pentru generația de părinți din România care a trăit – și din păcate încă trăiește – într-o cultură a pedepsei, a fricii, a hipervigilenței față de greșeală, a zgârceniei în contextul exprimării iubirii și afecțiunii. În fine, e o lectură pentru părinții care nu-și doresc pentru copiii lor retrăirea experiențele dureroase pe care le-au trăit ei înșiși: durerea respingerii, a abandonului, a nesiguranței sau singurătății și lipsei de grijă din partea părinților. Care își doresc să ofere copilului lor iubire și acceptare necondiționată.

Viziunea autoarei este una aparte în rândul cărților pentru părinți, deopotrivă spirituală și psihologică. Vorbește despre semnificația relației părinte-copil, din perspectiva transformării și creșterii părinților: copilul este cel care oglindește nevoile de creștere și transformare a părintelui. Iar disconfortul pe care părinții îl resimt față de comportamentul copilului îi ghidează în procesul de autocunoaștere și descoperire personală. Și anume, când părintele poate să răspundă nevoilor reale ale copilului, mai ales în momente dificile, fără să fie ostil, să țipe, să pedepsească, să critice sau să-și controleze copilul, doar atunci părintele își recapătă integritatea personală. Legătura cu copilul este posibilă numai prin însăși legătura părintelui cu propriile lui emoții, nevoi, dureri.

Când părintele este ostil, simte furie, dezamăgire, tristețe sau teamă în relația cu copilul. Este atent la el însuși și îi este dificil să rezoneze cu nevoile și sentimentele copilului său. Să fie empatic. Să aibă compasiune. De fapt, nu face altceva decât să intre într-o luptă de putere cu copilul.

Copilul tău este cel care te crește pe tine? Aceasta este provocarea pe care ți-o oferă autoarea. Un text emoționant, scris cu multă înțelegere și compasiune pentru părinți, o lectură care te face să-ți pui întrebări și să privești relația cu copilul tău dintr-o altă perspectivă – nouă, profundă și cu mai multe semnificații. Cartea te îndeamnă să te privești mai atent pe tine însuți, cu onestitate. Dar și cu speranță: copilul este un dar pentru tine, o șansă să-ți vindeci rănile, să-ți clarifici experiențele propriului trecut și să descoperi de ce anume ai nevoie, ce schimbări trebuie să faci pentru a avea viața pe care ți-o dorești. Mai împlinită. Cu mai multă bucurie și trăită cu mai mult curaj și iubire.

Vă dorim o lectură plăcută, care să devină o experiență de reflecție asupra propriei persoane și a modului în care vă trăiți relația cu copilul.