Mind Education

Carte bună: Cum să te inventezi. Viața secretă din creierul adolescenților

Cartea bună de azi, Cum să te inventezi. Viața secretă din creierul adolescenților apărută la editura Publica este o carte pe care o recomand părinților, profesorilor și adulților care își doresc să-și înțeleagă adolescența. Autoarea cărții, Sarah-Yayne Blakemore, profesor de neuroștiințe la Universitatea College London ne oferă un text extrem de bogat în studii și explicații ale modului în care funcționează creierul în perioada adolescenței, mai ales că este o perioadă de dezvoltare profundă cu o oportunitate incredibilă de dezvoltare, învățare și creativitate. Ca părinte a două adolescente sunt fascinată cât de valoroasă este această perioadă în evoluția și transformarea noastră, și reacțiile adolescenților care par uneori nepotrivite sau care te pot irita ca părinte, cum ar fi toanele sau rușinea, reflectă doar schimbările masive din creierul lor. A le înțelege te eliberează de judecată și interpretări, și poți fi alături de copilul tău când are mare nevoie de prezența adulților.

În această perioadă cortexului prefrontal se dezvoltă fiind acea parte din creier responsabilă de procesele de decizie, planificare și organizare și a interacțiunilor sociale și conștiința de sine. Este perioada în care, ne spune autoarea, abilitatea de a înțelege perspectiva celuilalt este în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că adolescenții nu sunt insensibili, însă au nevoie de timp și un context de viață sănătos să și-o dezvolte. Veți afla citind cartea de ce adolescenții își asumă mai multe riscuri când sunt cu prietenii, care sunt schimbările din creierul lor pe care ar fi bine să le știm ca părinți, care sunt diferențele dintre fete și băieți și cum putem să-i înțelegem mai bine pe adolescenți. Creierul se dezvoltă atât structural cât și funcțional, ceea ce explică multe comportamente. De exemplu, de ce le este greu să fie atenți la stimuli când există o încărcătură emoțională (de ex. când șofează cu prietenii alături de el sau ea).

Vestea bună din studiile autoarei este că adolescenții au o mare capacitate de schimbare, ceea ce înseamnă și o mare influență pozitivă a noastră în viața lor. Primul pas ar fi să-i înțelegem și să nu mai luăm personal provocările lor, ci să le fim alături.

Lectură plăcută!

De asemenea, o puteți urmări pe autoare și în prezentările ei publice:

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Mulțumim Editurii Publica pentru oportunitatea de a avea acces în limba română la cărți atât de valoroase pentru propria noastră dezvoltare și sănătate mentală.